به گزارش خبرگزاری حوزه از تبریز، سابقه فعالیت حوزههای علمیه مکتب تشیع در کشورهای اسلامی به ویژه ایران، به چندصد سال پیش برمی گردد که بقای ساختمان مدارس علمیه در برخی از شهرهای ایران گواه این مساله است. یکی از این مدارس که به تازگی به همت جمعی از علمای منطقه آذربایجان شرقی در شهرستان تسوج احیا شده مدرسه علمیه دارالولایه امیرالمومنین(ع) است. سابقه فعالبت این مدرسه به بیش از 120 سال پیش برمی گردد.
جهت آشنایی با قدمت این مدرسه و چگونگی احیاء و بازسازی آن با حجت الاسلام والمسلمین سیفعلی محمدزاده، امام جمعه شبستر و معاون امور طلاب و دانش آموختگان حوزه علمیه آذربایجان شرقی، به گفتگو نشستیم که تقدیم خوانندگان می شود.
تبدیل نیمی از مساحت مدرسه علمیه به خیابان
پیشینه مدرسه علمیه دارالولایه امیرالمومنین(ع) شهرستان تسوج طبق اسنادی که درموقوفات در دست داریم، به بیش از 120 سال قبل برمی گردد. گذر زمان موجب شده بود این مدرسه علمیه متروک و ساختمان آن تخریب شده و نیمی از مساحت ساختمان این مدرسه و محوطه مربوطه توسط شهردار وقت به خیابان تبدیل و باقی مانده محوطه وسیله علمای منطقه تجدید بنا گردد.
مدرسه علمیه دارالولایه امیرالمومنین(ع) در سال های دور در این شهر فعالیت می کرد و تعدادی از علمای منطقه نیز در آن تحصیل و تدریس کرده بودند، اما تا سال 1383، وقتی موضوع احیای این مدرسه مطرح و پیگیری شد، شهر تسوج فاقد حوزه علمیه بود و ساختمان آن نیز به کلی تخریب شده و عملا استفادهای از آن نمیشد برای همین ساختمان این مدرسه علمیه را تجدید بنا کردند.
مساحت فعلی مدرسه علمیه دارالولایه امیرالمومنین(ع) شهر تسوج، حدودا 300 متر مربع است که در دو طبقه احداث شده و دارای 17 حجره، کتابخانه، مدیریت، معاونت و دارای سه مدرس است. البته ساخت کتابخانه مدرسه علمیه هنوز به اتمام نرسیده و ناتمام است، ستون های کتابخانه بنا شده که انتظار داریم با حمایت شواری مدیریت استانی و ملی آن را تکمیل کنیم.
احیای یادگار گذشتگان
حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ علی قره داغی، در سال 1383 برای ساخت و تجدید بنای مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) شهر تسوج اقدام می کنند، بنده هم که در آن زمان، مأموریت امامت جمعه در شهر شبستر را پیدا کردم با نگاهی به تاریخچه این مدرسه علمیه، مشاهده کردم که این حوزه یادگار گذشتگان است. در سال 1387 به اتفاق حجت الاسلام والمسلمین واعظ موسوی نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری، حجت الاسلام اسماعیل زاده رییس دانشگاه آزاد اسلامی شهر تسوج و همچنین حجت الاسلام قره داغی، موفق شدیم برای پیگیری این مساله به محضر آیت الله مقتدایی مدیر وقت حوزه های علمیه سراسر کشوررسیدیم که خوشبختانه با استقبال گرم ایشان مواجه شدیم و ما را تشویق به ادامه این امر کردند و دستور دادند این مساله سریعاً با تشکیل جلسه ای پیگیری شود.
تحصیل 35 طلبه در مدرسه علمیه
مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) شهر تسوج را از سال 1383 تا زمان تکمیل بنای ساختمان آن در سال 1385 در مکانی استیجاری دایر کردیم.
این مدرسه علمیه درسه پایه ، اول، دوم و سوم به تربیت طلاب مشغول استد که امسال هم طلاب سال سوم فارغ التحصیل شدند وبرای ادامه تحصیل به مدارس علمیه دیگری منتقل شدند. در سال جدید تحصیلی تعداد 35 طلبه در این مدرسه علمیه تحصیل می کنند که مدرسه با حضور مدیریت مستقل، معاونت آموزشی، دو استاد تمام وقت و دو استاد نیمه وقت اداره میشود.
حمایت های مردمی در احداث مدرسه علمیه
توجه شورای مدیریت حوزه علمیه استان آذربایجان شرقی نسبت به احداث مدرسه علمیه و همچنین احیا و تداوم فعالیت آن در تسوج، جای تقدیر دارد که باید از تلاش های آیت الله مجتهد شبستری و اعضای شورای حوزه علمیه استان تقدیر و تشکر کنیم.
همچنین از مردم شهر تسوج نیز باید تشکر کرد که نسبت به وجود حوزه علمیه اشتیاق خاصی نشان دادند، با این که مردم این شهر از نظر درآمد در سطح پایینی قرار دارند، اما با مدیریت حوزه علمیه کمال همکاری را داشتند، علمای منطقه تسوج نیز در احداث ساختمان و ادامه فعالیت حوزه عنایت کافی دارند.
هیچ گونه کمک مالی تا سال 1391 از ناحیه حوزه علمیه قم و مدیریت حوزه علمیه استان آذربایجان شرقی دریافت نکرده بودیم، تا اینکه سال 91 حدود 22 میلیون تومان به عنوان تجهیز و یا تعمیر این مدرسه علمیه پرداخت شد. هزینه های احداث این مدرسه علمیه با حمایتهای مالی مردم و مسئولان و خود بنده تامین شد، احداث این مدرسه علمیه نزدیک به 200 میلیون تومان هزینه داشته است که انتظار داریم مسئولان حوزه علمیه ما را در تکمیل ساختمان این مدرسه یاری کنند.
قسمت عمده احداث مدرسه علمیه شهر تسوج در سال 91 به اتمام رسید، با شهرداری نیز در حال مذاکره هستیم تا در قبال قسمتی از این مدرسه که به خیابان تبدیل شده معاوضهای صورت بگیرد؛ صحبت های اولیه با شهرداری صورت گرفته که زمینی در اختیار حوزه علمیه قرار دهند تا مدرسه علمیه جدیدی با وسعت تعریف شده و استاندارد احداث شود. اگر شهرداری زمین معاوضه ای را تحویل دهد براساس تعرفه های تعریف شده در اختیار شورای استان قرار میدهیم تا احداث مدرسه علمیه جدید در شهر تسوج آغاز شود.
نیازمند تاسیس حوزه خواهران هستیم
حوزه علمیه خواهران در شهر تسوج دارای خاستگاه است، اما با توجه به این که ساختمانی در اختیار نداریم و اجاره ساختمان استیجاری نیز با شرایط اقتصادی فعلی امکان پذیر نیست، اگر امکانات اولیه از نظر ساختمانی به وسیله ادارات مربوطه یا مردم در اختیار ما قرار گیرد، آمادگی داریم که حوزه علمیه خواهران را هم در این شهر راه اندازی کنیم و این مساله درخواست بانوان این منطقه است که به کرار هم درخواست کرده اند.
گفتگو: بیت اله احمدی